September 27, 2024
Η διάγνωση της λοιμώδους περιτονίτιδας των γατών (FIP) μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων και της ομοιότητας των συμπτωμάτων της με άλλες ασθένειες των γατών.Η FIP προκαλείται από μετάλλαξη του γαλλικού κοροναϊού (FCoV) και εμφανίζεται σε δύο κύριες μορφέςΗ διάγνωση της FIP συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό κλινικών συμπτωμάτων, εργαστηριακών εξετάσεων, απεικόνισης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βιοψίας ή ανάλυσης μετά το θάνατο.
Βήματα για τη διάγνωση της FIP:
2- Δοκιμές αίματος.
Αναιμία (χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια)
Λιμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων)
Νευτροφιλία (υψηλός αριθμός νετροφίλων)
Αυξημένα επίπεδα γλοβουλινών (υψηλά επίπεδα συνολικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα γ- γλοβουλινών)
Μειωμένη αλβουμίνη (που οδηγεί σε υψηλή αναλογία γλοβουλίνης προς αλβουμίνη)
Αυξημένα ηπατικά ένζυμα και πιθανά σημάδια νεφρικής βλάβης
3. Ιμνοφθορισμός και Ιμνοιστοχημεία
Κυτταρολογία και βιοχημική ανάλυση του υγρού που συλλέγεται από την κοιλιά ή το στήθος:
Τυπικά κίτρινο, κολλώδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες υγρό με υψηλή γλυβουλίνη και χαμηλή κυτταρικότητα
Δοκιμή Rivalta: Γρήγορη δοκιμή που εκτελείται στην έκχυση για να διακρίνει μεταξύ FIP και άλλων αιτιών συσσώρευσης υγρού.
Οι υπερήχοι ή οι ακτίνες Χ μπορεί να δείξουν συσσώρευση υγρού, ανωμαλίες οργάνων ή διεύρυνση λεμφαδένων.
Η βιοψία των προσβεβλημένων ιστών (ειδικά σε περιπτώσεις ξηρής FIP) θεωρείται συχνά το χρυσό πρότυπο για την επιβεβαίωση της FIP,ειδικά όταν αναλύεται με ανοσοιστοχημεία για την ανίχνευση ιογενών πρωτεϊνών στις βλάβες ιστού (γαρανουλώματα).
Στις περιπτώσεις που έχει πεθάνει μια γάτα, η νεκροψία μπορεί να δώσει μια οριστική διάγνωση με την ανάλυση δειγμάτων ιστών από τα προσβεβλημένα όργανα.
Σύνοψη:
Η διάγνωση της FIP βασίζεται γενικά σε συνδυασμό κλινικών συμπτωμάτων, εργαστηριακών ευρημάτων (όπως υψηλά επίπεδα παγουλίνης, αναιμία και υψηλή αναλογία παγουλίνης- αλβουμίνης),και απεικόνιση ή ανάλυση έκχυσηςΗ οριστική διάγνωση απαιτεί συχνά βιοψία ιστών και ειδικές εξετάσεις.