June 6, 2024
Η λοιμώδης περιτονίτιδα των γατών (FIP) είναι μια θανατηφόρα ιογενής ασθένεια στις γάτες που προκαλείται από μετάλλαξη του κοροναϊού των γατών (FCoV). Ενώ οι περισσότερες γάτες που έχουν μολυνθεί με FCoV δεν αναπτύσσουν FIP, σε ορισμένες περιπτώσεις,ο ιός μεταλλάσσεται και προκαλεί μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση, που οδηγεί σε FIP.
Μεταφορά
Το FCoV είναι κοινό σε περιβάλλοντα με πολλές γάτες όπως καταφύγια και γατοτροφεία. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω περιττωματικής-στοματικής επαφής, όπου οι γάτες καταναλώνουν τον ιό από μολυσμένες επιφάνειες,κουτιά απορριμμάτων, ή προετοιμασία ο ένας τον άλλον.
Η FIP εκδηλώνεται σε δύο κύριες μορφές: υγρή (εξαρτώμενη) και ξηρή (μη-εξαρτώμενη).
Βρεγμένη FIP: Αυτή η μορφή χαρακτηρίζεται από συσσώρευση υγρού στις κοιλότητες του σώματος, όπως η κοιλιά ή το στήθος, με αποτέλεσμα ορατό πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και λήθαργο.
Ξηρή FIP: Αυτή η μορφή είναι λιγότερο εμφανής και παρουσιάζεται με κοκκίδες (συσσώματα φλεγμονωδών κυττάρων) σε διάφορα όργανα, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, πυρετό, κίτρινο και νευρολογικά σημάδια (π.χ.Συγκρούσεις, αταξία).
Διαγνώριση
Η διάγνωση της FIP είναι δύσκολη και συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό κλινικών σημείων, εργαστηριακών εξετάσεων και αποκλεισμού άλλων ασθενειών.
Δοκιμές αίματος: Αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών, υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων και χαμηλή αναλογία αλβουμίνης προς αιμοσφαιρίνη.
Τεχνολογία απεικόνισης: Υπερήχθη ή ακτίνες Χ για την ανίχνευση συσσώρευσης υγρού.
Ανάλυση υγρών: Έλεγχος του υγρού από την κοιλιά ή το στήθος για αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών και συγκεκριμένους τύπους κυττάρων.
Βιοψία: Η ιστοπαθολογική εξέταση των προσβεβλημένων ιστών μπορεί να παράσχει οριστική διάγνωση.
Ωστόσο, πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα με αντιιικά φάρμακα όπως το GS-441524,που βοήθησε ορισμένες γάτες να επιτύχουν ύφεσηΗ υποστηρικτική φροντίδα επικεντρώνεται στα εξής:
Αντιμετώπιση συμπτωμάτων: ανακούφιση από τον πόνο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και διεγερτικά.
Αποστράγγιση πλεονάζοντος υγρού: Σε περιπτώσεις υγρής FIP, για την ανακούφιση της δυσφορίας.
Η πρόληψη της μόλυνσης από το FCoV είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου της FIP. Τα βασικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:
Διατήρηση καλής υγιεινής: Τακτικός καθαρισμός των κουτιών απορριμμάτων και των περιοχών σίτισης.
Μείωση του στρες: Μείωση του στρες σε νοικοκυριά ή καταφύγια με πολλές γάτες.
Απομόνωση μολυσμένων γάτων: Διατήρηση μολυσμένων γάτων χωριστά από άλλους για την πρόληψη της εξάπλωσης του FCoV.
Η πρόγνωση για την FIP είναι γενικά κακή, με τις περισσότερες πληγείσες γάτες να υποκύπτουν στην ασθένεια μέσα σε εβδομάδες ή μήνες μετά τη διάγνωση.Η συνεχιζόμενη έρευνα για θεραπείες και στρατηγικές διαχείρισης προσφέρει ελπίδα για μελλοντικές ανακαλύψεις.
Υποστήριξη για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων
Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να:
Ζητήστε συμβουλή κτηνίατρου: Συνεργαστείτε στενά με τον κτηνίατρό σας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής της γάτας.
Σκεφτείτε συναισθηματική υποστήριξη: Η παροχή συμβουλών ή ομάδες υποστήριξης μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική επίδραση της ασθένειας.
Η FIP είναι μια καταστροφική ασθένεια, αλλά η κατανόηση της φύσης της, των συμπτωμάτων της και των τωρινών θεραπευτικών επιλογών μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στις πληγείσες γάτες τους.Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι και τα προληπτικά μέτρα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από FCoV και ανάπτυξης FIP.